Domates Reçeli
Birçoklarınıza garip gelebilir ama her mevsimde yenebilir nadir reçel türlerinden biri de domates reçelidir. “Domatesten reçel mi olur!” diye düşünebilirsiniz ama bir kez deneyince bize hak vereceksiniz. Gelin şimdi domates reçeli için malzeme listesine bir bakalım
Malzemeler:
20 tane orta boy domates
20 tane badem (taze olmasına dikkat)
750 gram şeker (4-5 su bardağı da olabilir)
300 ml su (2 su bardağı)
Yarım limonun suyu
İsteğe göre yarım çay kaşığı kadar vanilya
Yapılışı:
Eğer kabuklu badem kullanacaksanız bir akşam öncesinde suda bekletin ve sabah kalktığınızda kabuklarını soyun.
Domatesleri iyice yıkayın ve ardından ezmeden, kabuklarını soyun.Domatesleri soyduktan sonra 2 saate sönmemiş kireç kaymağında
bırakın. Domatesler bayağı sert bir hale gelecektir. Bu esnada domatesleri çıkartıp suyu bol olmak kaydıyla 3 defa yıkayın.
Domatesleri iyice yıkadıktan sonra avucunuzun ortasına yerleştirin ve altlarından delin. Ardından da avucunuzdaki domatesleri hafifçe sıkarak içlerindeki suyu boşaltın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta domateslere nazik davranmaktır. Aksi takdirde domatesler patlar. Domateslerin suyunu sıktıktan sonra her birinin içine daha önce ıslatıp soyduğunuz bademlerden koyun
ve sıkı olmaları için avucunuzla domatesleri biraz bastırın. Şekeri suya ilave edip 30 dakika kadar kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra domatesleri tencereye bırakın.Yarım saat ile 45 dakika arası pişirin ve pişmesine doğru limon suyunu ilave edin. Piştikten sonra biraz soğumasını bekleyin ve kavanozlara alın.
Kireç kaymağı nasıl yapılır?
Üç litre su ile iki avuç kireci karıştırın. 4 saatin ardından kireç çökecek ve üst kısımdaki su kireç kaymağı olacaktır. İlk meydana gelen kaymağı kullanmayın.
Aynı şeyleri bir kez daha yapın ve ardından ikinci kireç kaymağına meyveleri bırakın. Meyveler yarım saat ile bir saat arası burada kalsın. Eğer fazla kalırlarsa sertleşeceklerdir.
Afiyet olsun